A l’antic Palau de Pinós de Bagà hi ha l’exposició permanent sobre el catarisme i l’època medieval a la vila de Bagà.

A través de les sales, diferents personatges ens explicaran el lligam dels càtars amb les nostres contrades i coneixerem el ric passat de la capital històrica de l’alt Berguedà.

Des del segle X fins al segle XIV es va expandir per tota la zona d’Occitània, el sud de la França acutal, una creença religiosa herètica, anomenada catarisme.

Els càtars, també anomenats bons homes o perfectes, eren homes i dones del rígida moral, que rebutjaven tota riquesa, que no creien en l’Antic Testament i que repudiaven l’església catòlica i el sistema feudal els nobles del moment.

Per tot això, els bons homes i bones dones foren considerats heretges per part de l’església catòlica, la qual, amb l’ajuda del rei de França i de la noblesa francesa, inicià la seva persecució i extermini.

La croada i la Inquisició van perseguir intensament el catarisme, fins a que al cap de tres segles de vida clandestina, els seguidors càtars van gairebé desaparèixer d’Occitània. Els càtars que quedaren emprengueren una migració cap a terres catalanes tot travessant els Pirineus per anar a refugiar-se a casa de nobles catalans que els acolliren.

Alguns dels punts coneguts que van rebre un flux important de bons homes per establir-s’hi foren els terres dels senyors de dels Pinós (Bagà i Gósol).

Partint d’aquest context històric va sorgir el Camí dels Bons Homes, que rememora les rutes de migració dels càtars o bons homes fugitius.

Horari d’estiu: obert del 15 de juny al 15 de setembre.

Horari de les visites:
Dissabtes a les 17:30 h. Diumenges i festius: 11:30 i 12:30 h. Laborables: Visites concertades (mínim 10 persones)
Les visites són guiades.

Telèfon: 938 244 862 / 619 746 099

Correu electrònic: tur.baga@diba.es

Web: www.camidelsbonshomes.com