Bagà és un indret amb un fort bagatge cultural. Cada any se celebren diverses festes i tradicions culturals arrelades entre els baganesos i baganeses. Entre elles, destaca l’aplec al santuari de la Mare de Déu de Paller, que se celebra el cap de setmana més proper al 8 de setembre, i la festa major, el 3 d’agost.

Una altra festa important és la curiosa Fia Faia, pròpia de la nit de Nadal, consistent en gent que recorre el poble portant grapats de faies (una herba seca de gran longitud de prop de 2 m) enceses per un extrem; un cop se sent del toc d’oració de la campana, s’encenen les faies i tothom crida: “Fia Faia! Nostre Senyor ha nascut a la paia”. Acte seguit els joves surten corrent portant torxes amunt i avall per places i carrers. Quan ja no les poden sostenir més, les posen a terra una damunt de l’altra i els més atrevits les salten.

També destaca la festa de l’arròs de Bagà, de fondes arrels històriques -abans anomenada d’àpat dels pobres-, que té lloc el segon diumenge de febrer. Antigament, l’últim dia de Carnestoltes se celebrava a la plaça Major una gran festa, en la qual, els convidats eren els més necessitats de la vila i de fora. Avui dia Bagà ha reconvertit aquesta tradició, transformant-la en una gran festa, caracteritzada per l’elaboració d’una gran paella popular. Al voltant d’unes 3.000 racions d’arròs, es reparteixen entre els veïns de la vila i els visitants. Abans de l’àpat, l’Esbart Cadí, fundat l’any 1948, representa el ball cerdà, d’origen religiós, tot i que també s’havia ballat a les places. És una dansa cerimoniosa i de ritme ternari, que de sobte es torna binari i acaba en un galop.

Altres actes festius són la trobada d’esbarts el cap de setmana més proper al 26 d’agost i la setmana medieval que se celebra entre el segon divendres de juliol i el tercer diumenge de juliol. Inclou un mercat medieval que es fa el tercer diumenge i la clàssica representació del rescat de les 100 donzelles, a la plaça porxada, el segon dissabte. Aquesta gran varietat d’activitats culturals, lúdiques i festives són possibles gràcies a l’activa vida associativa de Bagà que any rere any s’encarrega de dinamitzar la cultura popular, mantenint-la ben viva.