En el marc dels actes de celebració dels cent anys de la creació del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), Bagà acull l’exposició ‘Cent anys de restauració monumental’ al Palau dels Pinós. La mostra, que es podrà visitar fins al 28 de juny, ens ofereix un viatge al passat històric monumental de la vila.

Per conèixer els orígens fundacionals d’aquest servei, cal retrocedir fins al 1914. Any en què  la recentment constituïda Mancomunitat de Catalunya, presidida per Enric Prat de la Riba, va crear el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (SCCM) de la Diputació de Barcelona. De manera que va esdevenir el primer organisme d’una administració pública dedicat a la salvaguarda, conservació i restauració del patrimoni monumental.

L’any 1986, com a conseqüència del traspàs de competències a la Generalitat de Catalunya, va canviar la seva denominació pel de Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), nom que conserva actualment. Durant aquests cent anys, aquest organisme s’ha centrat fonamentalment a conèixer el patrimoni arquitectònic, històric i artístic de Catalunya i vetllar per la seva catalogació, protecció, conservació i restauració. Actualment aquest servei té cura de l’assessorament i el suport tècnic i científic als municipis i els ens locals; així com, de l’actuació en els monuments i centres històrics.

Com a reconeixement a la seva impecable trajectòria, l’any 1998, el Ministeri d’Educació i Cultura va atorgar a l’SPAL el Premi Nacional de Restauració i Conservació de Béns Culturals, en reconeixement als 85 anys de tasca ininterrompuda del Servei. Es tracta del guardó més important d’àmbit espanyol en aquesta matèria.

Així doncs després d’un segle de trajectòria, les actuacions d’aquest organisme han esdevingut claus per conservar i mantenir un patrimoni històric i artístic que, altrament, hauria pogut quedar molt malmès o que, senzillament, hauria desaparegut tant a Bagà com a altres municipis de Catalunya. De manera que, els seus objectius fundacionals segueixen ben vigents: defensar el patrimoni arquitectònic dels nostres pobles i ciutats, posant en relleu el patrimoni del país.

Així doncs, si esteu interessats a conèixer el passat de Bagà, a través dels seus monuments i les actuacions cabdals del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) en la conservació del patrimoni de la vila; no us perdeu aquesta exposició al Palau dels Pinós. La podeu visitar els caps de setmana, fins al 28 de juny, en el següent horari: dissabtes de 10 a 13 hores i de 17 a 19 hores i els diumenges de 10 a 14 hores.

No us ho penseu més, i veniu a gaudir de l’exposició ‘Cent anys de restauració monumental’ al Palau dels Pinós de Bagà.

Més informació a: Oficina d’informació turística-Palau dels Pinós, Pujada a Palau, 7. Tels.: 93 824 48 62 – 619 74 60 99. Mail: tur.baga@diba.es