Us agradaria fer un petit viatge gastronòmic a l’època medieval? Voleu tastar les receptes dels Càtars? A Bagà, a banda de fer el mític Camí dels Bons Homes, també tindreu l’oportunitat de gaudir de les receptes més medievals a pràcticament tots els restaurants d’aquesta vila, però especialment a la Masia Rural Molí del Casó i al Restaurant Niu-Nou (amb certificat Slow Food), on sempre que vulgueu, podreu assaborir els autèntics plats càtars i medievals. Aquests dos establiments, us seduiran amb la seva àmplia i variada carta, especialitzada en cuina ecològica, de proximitat i de qualitat.
Però, com era la cuina dels Càtars? A diferència dels abundants i ostentosos àpats medievals, la ideologia alimentària càtara va recollir les prescripcions dels moralistes de l’època i les va portar a les últimes conseqüències. De manera que menjar carn, per a ells, era considerat pecat, i per tant, estava completament prohibit. Tot el que era fruit de la generació es considerava impur. Per això, també refusaven el consum d’ous, la llet i els seus derivats. En canvi, consideraven que el peix era fruit espontani de l’aigua; per tant, el seu consum era pur i estava permès. Així doncs, la dieta càtara es basava principalment en vegetals i peix. Ara bé, els fidels més austers, arribaven a menjar únicament pa i aigua durant tres dies a la setmana.
Avui dia, encara es conserven receptes càtares, gràcies a receptaris de l’època medieval com el ‘Sent Soví’. La majoria d’elles són ben senzilles, però, alhora ben delicioses. Com per exemple: la Panada de Peix, un plat que identifica per excel·lència als Bons Homes. De fet, els perfectes càtars solien portar-lo en els seus viatges i moltes vegades, cuinaven aquesta recepta en les trobades de persones ‘entenedores del bé’; les Albergínies a la Morisca, una recepta extreta del llibre de Coch, un reconegut receptari medieval català escrit per Robert de Nola; l’Amanida dels Bons Homes, una reconstrucció moderna, a partir, de la qual, podem conèixer allò que la gent de les cases de pagès catalanes oferia als càtars mentre fugien de la Inquisició; etc.
Sens dubte, tastar la cuina càtara és conèixer una part interessant de la nostra història, interessant-nos per una cultura que va ser perseguida i es va expandir, a banda i banda dels Pirineus. A més, en certa manera, es pot afirmar que la seva gastronomia va establir les arrels de la nostra cuina catalana actual.
Així doncs, veniu a gaudir de l’autèntica cuina càtara i medieval als restaurants de Bagà. Us hi esperem!