L’espectacular entorn natural de Bagà no ha de fer desmerèixer l’important patrimoni monumental que té aquest municipi. Per exemple la devoció a la Mare de Déu de Paller, patrona de Bagà, es remunta al segle XIII, temps en què ja existia un primer santuari, anomenat el Paller de Dalt,  substituït per l’actual al segle XVIII. Es troba situat a poc menys de dos quilòmetres de Bagà, en un paratge de gran bellesa ben bé al cor del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Rodejat de boscos, el santuari és punt de partida de nombroses rutes a través del Parc Natural del Cadí- Moixeró i també lloc de pas del popular sender anomenat Camí dels Bons Homes.

La petita església romànica de Sant Joan de l’Avellanet està situada entre Bagà i Gisclareny. Molt a prop d’aquest indret finalitza la Via del Nicolau. Situada dins l’antic comtat de Cerdanya i concretament a la vall de Brocà, l’església depenia religiosament de la diòcesi d’Urgell. Ja es troba esmentada l’any 983, en l’acta de consagració del monestir de Sant Llorenç prop de Bagà, al qual fou vinculada com a donació.

L’església de Sant Esteve és de construcció gòtica. Consagrada l’any 1.339 i acabada un segle més tard, reemplaça un edifici anterior documentat des del segle X. Es tracte d’un edifici compost d’una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i capellades laterals convertides en naus després d’un incendi l’any 1.753. Les portes d’entrada, de temàtica profana, són obra de l’escultor Pellicer. A l’interior es conserven obres artístiques de diferents èpoques: una creu bizantina de plata, les restes de l’antic altar barroc, i pintures murals neoclàssiques a la capella del Santíssim.

Un altre punt d’interès és el Pont de la Vila, també anomenat Pont Pinós. D’estil medieval i compost per dues arcades, es troba ben a prop de l’antic recinte emmurallat, proporcionant l’accés al nucli per sota de l’església de Sant Esteve. Durant la baixa edat mitjana, una de les principals activitats econòmiques de la vila era la producció de farina i també de draps. Per fer-ho, es van construir dos molins que aprofitaven la força de l’aigua del riu Bastareny per a la molta.

Al nucli urbà de la vila de Bagà s’hi diferencia clarament la part medieval de la població, construïda sota el Palau dels Pinós i resguardada per les antigues muralles que l’envoltaven, i de les quals encara avui en queden algunes restes. A l’antiga vila dins muralles, hi destaca per la seva bellesa, la Plaça Galceran de Pinós, també coneguda popularment com la Plaça Porxada. Té orígens documentats des del 1233, quan el baró de Pinós la fundà a redós del Castell o Palau dels Pinós. Es creu que la seva construcció original havia d’anar lligada a la construcció de les muralles, que començà a desenvolupar-se entre els anys 1357 i 1358, i  per aquest motiu els edificis que l’envolten són de notable antiguitat. La plaça Galceran de Pinós esdevé el punt neuràlgic del municipi, tant a nivell històric, cultural, com social i turístic de Bagà, ja que és en aquesta plaça on s’hi desenvolupen les principals festes de la vila. El Palau dels Pinós, acull el Centre Medieval i del Càtars i l’Oficina de Turisme.

Veniu a gaudir de l’encant medieval de Bagà. Us hi esperem!