Com a tota Catalunya, la vila de Bagà gaudeix del Nadal. Pessebres, neu, avets i pastorets, però a més, té una tradició pròpia: La Fia-Faia.

La Fia-Faia, festa declarada Patrimonial  d’interès Nacional , es celebra cada any a Bagà, i des de fa segles, el vespre del 24 de desembre.

És el dia de la festa de culte al foc. El foc dóna una càlida benvinguda a l’hivern.

Però com transcorre la Fia-Faia?

Durant la primera setmana de desembre els vilatants de Bagà cullen l’herba Cephalaria Leucantha, molt abundant pels voltants de Bagà. Al llarg del mes la deixen assecar i s’elaboren les torxes, anomenades faies.

La vigília de Nadal, al capvespre del dia 24 de desembre, quan es fa fosc, un grup de fallaires es dirigeix al lloc on es pon el sol. El grup puja a la muntanya, i abans d’iniciar-se la crema general, encén una foguera.

A partir del tradicional “Toc d’Oració”, les faies transporten el foc cap a la vila, on el reparteixen entre les persones que l’estan esperant. Els carrers i les places s’omplen de torxes flamejants. La festa acaba a la plaça Porxada, amb jocs de foc i una dansa, al crit de:  Fia-faia, nostre senyor a nascut a la paia!

Quan les torxes queden ben curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre la qual solen saltar els joves i al seu voltant es forma una rotllana de ball i de joc.

La festa de Bagà té un caire espectacular amb gairebé dues-centes torxes a la plaça porxada.