En uns dies Bagà tornarà a viure la tradicional nit de la Fia-Faia. Com cada 24 de desembre tot aquell qui ho vulgui pot acostar-se al poble de Bagà i admirar les falles baganeses, una tradició que fa dos anys va veure’s reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, junt amb les altres falles pirenaiques.

Les faies són torxes vegetals enceses que els baganesos transporten des de dalt de la muntanya del Siti fins al centre del poble, a la plaça Catalunya. Allà deixen cremar les falles, en fan una muntanya a terra i les salten mentre canten “Fia Faia, Fia Faia. Nostro Senyor ha nascut de la paia”. Amb les cendres es couen unes torrades que s’acompanyen amb allioli de codony.

No es coneix amb seguretat l’origen de la Fia Faia, però molt possiblement deu el seu naixement a un ritual pagà relacionat amb el solstici d’hivern, que és tan sols uns dies abans. L’encesa de les torxes o falles segurament era part d’una pregària col·lectiva per tal que els dies fossin més llargs i lluminosos.

L’inici de la tradició no està datat, però se sap que es remunta a diversos segles enrere. Des de fa dos anys, però, la Fia Faia ha adquirit una nova dimensió des que va ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat. Gràcies a aquest reconeixement totes les falles dels Pirineus es cataloguen i preserven com a elements d’una importància cultural excepcional per l’herència de la humanitat. Un motiu més per venir a gaudir de la Fia Faia, us hi esperem!