Bagà és una vila amb una tradició que s’estén durant molts segles des que va ser fundat l’any 1233 pels senyors de Pinós aprop del seu Palau i des de llavors ha viscut amb molt d’orgull les seves tradicions, entre les quals destaca l’artesania.

Els oficis artesans eren vitals durant l’Edat Mitjana i molts han arribat als nostres dies gràcies a l’artesania. La riquesa i el saber fer dels artesans de Bagà era notable, tal i com ho demostra el Mercat Medieval de Bagà, que des de fa 25 anys es celebra entra segona i tercera setmana de juliol. Gràcies a aquesta fira també va néixer l’Associació d’Artesans i Oficis de la Vila de Bagà, amb l’objectiu de promoure i difondre l’artesania feta per vilatans i que reuneix més d’una vuitantena d’oficis diferents.

Tota aquesta riquesa patrimonial està conservada en el llibre Artesania de la Vila de Bagà: la humil, tradicional, popular i actual escrit pel badaloní afincat a Bagà, Francesc Caballé. El volum recull de forma exhaustiva totes les professions artesanals que existien a la vila i les va il·lustrar amb fotografies de les peces d’artesania i dels artesans que les fabricaven.

Segons Caballé, Bagà gaudia de cert prestigi durant l’època medieval per la traça dels seus artesans a l’hora de treballar la llana i pels seus ferrers, però també destaquen els artesans de la pedra i la terrisa, de la fusta, de l’espart i la cistelleria  o l’art floral.  Un munt d’artesans dels que podreu gaudir durant el Mercat Medieval del juliol.