[button type=”medium” color=”white” link=”http://turismebaga.com/placa-galceran-de-pinos-castellano/” ]Video Castellano[/button][button type=”medium” color=”white” link=”http://turismebaga.com/placa-galceran-de-pinos-english/” ]Video English[/button][button type=”medium” color=”white” link=”http://turismebaga.com/placa-galceran-de-pinos-french” ]Video Français[/button]

Al nucli urbà de la vila de Bagà s’hi diferencia clarament la part medieval de la població, construïda sota el Palau dels Pinós i resguardada per les antigues muralles que l’envoltaven, i de les quals encara avui en queden algunes restes.

A l’antiga vila dins muralles, hi destaca per la seva bellesa, la Plaça Galceran de Pinós, també coneguda popularment com la Plaça Porxada. Té orígens documentats des del 1233, quan el baró de Pinós la fundà a redós del Castell o Palau dels Pinós. Es creu que la seva construcció original havia d’anar lligada a la construcció de les muralles, que començà a desenvolupar-se entre els anys 1357 i 1358, i  per aquest motiu els edificis que l’envolten són de notable antiguitat.

La plaça Galceran de Pinós esdevé el punt neuràlgic del municipi, tant a nivell històric, cultural, com social i turístic de Bagà, ja que és en aquesta plaça on s’hi desenvolupen les principals festes de la vila.

Una de les festes més destacades de Bagà, és la fia-faia, una festa coneguda arreu del territori català. El 24 de desembre al capvespre, els fallaires encenen una foguera en un turó amb vistes a la posta del sol, i al seu voltant esperen l’arribada de la nit. Quan el cel és fosc, encenen les torxes (les faies) i porten el foc al centre del poble, en una vistosa davallada nocturna, que alguns anys es fa acompanyada de neu. Els portadors són rebuts amb alegria un cop al poble, i en arribar reparteixen el foc joiosos entre els baganesos i baganeses, que esperen amb les seves faies a punt.

S’inicia aleshores la crema general, acompanyada amb cants molt breus: “Fia-faia, nostre senyor ha nascut a la paia”, de la música, i de les campanes de la població. Quan les torxes queden curtes, es fa una foguera amb les restes, sobre la que solen saltar els joves, i al seu voltant es forma una rotllana de joc i de ball.

L’any 2010, la Generalitat de Catalunya  va declarar la “Fia Faia” com a “Festa d’Interès Nacional”, reconeixent així la seva singularitat i el seu valor històric i cultural.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.