El nucli antic de Bagà encara conserva tot l’encant de l’Edat Mitjana; època, durant la qual, els barons de Pinós el van construir l’any 1233. En aquesta ocasió, us proposem passejar pel seu centre històric, on descobrireu l’empremta medieval a cadascun dels seus racons. Com per exemple a: la plaça Especier, el Pati del Forment, la Plaça de la  Verdura… o als antics edificis de la presó (antiga ca la masa), Cal Agutzil amb caps de biga a la seva façana, Cal Peu-Curt, Cal Cambrot… Dels diferents casalots que hi ha al seu nucli antic, cal fer especial referència a la casa de “Cal Agutzil”, seu possiblement de l’historiador Pere Tomic. Correspon al clàssic model d’habitatge entre mitgeres amb les parets formant entramats de fusta i tapia i distribuïts en pisos diferents. Del seu interior, cal remarcar la seva xemeneia blasonada i els caps de biga esculpits amb cares humanes i altres elements decoratius.

Continuareu la vostra ruta cap a un indret, que era conegut com a punt neuràlgic del comerç de la vila, la Plaça Galceran de Pinós o Plaça Porxada. Es tracta d’un interessant emplaçament porticat amb porxos a diferents nivells, per aconseguir tenir la incidència del sol en totes les seves façanes. Cal destacar el palauet Solanell, un antic palauet gòtic que va ser residència dels senyors de Foix i posteriorment, dels Solanell. Conserva encara la façana medieval amb rics finestrals esculpits amb els escuts de la família, l’antic pati amb l’escala d’accés a la planta noble i alguns elements conservats al seu interior. Segurament, us cridarà l’atenció l’escultura de Galceran de Pinós que presideix la plaça.

Mentre exploreu els orígens medievals de Bagà, és totalment recomanable visitar i fer algunes fotografies de la Torre de la Portella, antigament anomenada “d’en Saldes”, una edificació de planta circular amb pisos separats per forjats de fusta que encara conserva les espitlleres defensives i restes dels encaixos per a col·locar els cadafals de fusta defensius. Un clar reflex del passat medieval d’aquesta vila. Fora dels murs de l’antiga vila, es conserva l’anomenat pont de la vila, un bonic pont de tres ulls d’origen medieval.

El complement perfecte de la vostra ruta: la Torre de Faia i el Monestir de Sant Llorenç

Parlant de torres; tampoc podem deixar de banda, la Torre de Faia. Era l’antic castell o casal dels senyors de “Faia”, vassalls dels barons de Pinós. Curiosament, durant molts anys, se’ls va atribuir a ells, l’origen de l’emblemàtica festa de la Fia Faia -celebrada la vigília de Nadal-, perquè anaven a la missa del gall de Bagà, il·luminats per torxes enceses. Aquesta torre està formada per una estructura de planta quadrada i dos pisos, integrada dins les construccions del mas de Santa Magdalena de Faia. Tot i que es conserva en mal estat, val la pena visitar-la.

Finalment, si encara disposeu de temps i forces, us recomanem una excursió fins al Monestir de Sant Llorenç prop Bagà, un indret de gran interès cultural. Aquest antic monestir benedictí està situat en un petit replà que hi ha a la riba dreta del Bastareny, prop de la seva confluència amb el Llobregat, sobre la població de Guardiola de Berguedà. Documentat de l’any 898, la construcció és bastida sobre una cripta que en planta ocupa la mateixa extensió que l’església, tres naus, de tres trams cadascuna. L’edificació és producte de diferents fases constructives i reconstruccions, que des del principi van significar un encadenament força problemàtic. Tot i així, podreu comprovar que l’església superior està bellament il·luminada per finestres de mig punt i de doble esplandit i una finestra de grans dimensions.

Cal dir que la porta primitiva, romànica, estava situada a la façana de ponent, però va ser modificada temps després, pels volts del segle XVI. Ara resta tapada pel trasllat de l’altar a aquest sector, des de la seva ubicació original, a l’est, on ara s’ubica el nou portal. Aprofitats en una finestra obrada a la façana de llevant, hi ha uns muntants amb decoració esculpida molt primitiva, segurament preromànica. A la banda exterior, i cisellats per la pedra, podreu veure uns trenats amb una flor de molts pètals. A les cares interiors, hi ha la representació d’una figura humana, tallada d’una manera molt rústica i esquemàtica. Hi ha molts detalls d’aquesta joia del patrimoni arquitectònic que valen la pena ser descoberts. Quant a horari podreu visitar-lo els dissabtes, diumenges i festius, tot i que també, podeu concertar visites fora d’aquest horari.

Animeu-vos a venir a conèixer la petjada més medieval de Bagà amb la campanya ‘història a cada passa’. Us hi esperem!