Quan comença realment la història de Bagà? Tots coneixem la data de 1233, any en què els senyors de Pinós van fundar Bagà com a vila franca, encerclant-la de muralles i situant-la a la falda del Castell dels barons de Pinós (actual Palau de Pinós), el qual, s’enlairava al punt més alt de l’esmentat nucli. Curiosament, però, aquesta no era la primera vila baganesa. Cal dir que abans, havia estat ubicada muntanya amunt, al solà de Sant Sebastià i al voltant de la seva parròquia, que era dedicada a Sant Esteve. D’aquest primer assentament es disposen notícies documentades, a partir dels anys 893 i 894, en què es fa referència a la venda d’uns béns situats en el suburbi de Brocà dins del terme municipal de la nostra vila.

Pel que fa a l’emblemàtica església de Sant Esteve, cal assenyalar que la seva restauració data dels segles XIV-XV. El temple està situat en l’extrem sud-oriental del nucli antic de la població i el seu procés de construcció es va iniciar en la segona dècada del segle XIV. Es tractava d’un nou temple aixecat expressament per a la nova vila de Bagà, en substitució de l’antiga església romànica de la població, que n’havia quedat aïllada. El 1326 es van començar a comprar prop d’una desena de cases emplaçades en el promontori delimitat pel Bastareny i pel torrent de Paller (avui carrer de Mossèn Jaume), per enderrocar-les i bastir-hi la nova església. Les obres del temple, es van allargar durant més d’un segle.

El resultat va ser el d’un nou temple que va prendre la forma basilical, amb una  nau central, coberta amb volta de canó apuntada i capellades laterals convertides en naus després d’un incendi l’any 1753. Les portes d’entrada, de temàtica profana, són obra de l’escultor Pellicer. A l’interior es conserven obres artístiques de diferents èpoques: una creu bizantina de plata, les restes de l’antic altar barroc, i pintures murals neoclàssiques a la capella del Santíssim. Així doncs, tenint en compte aquestes referències històriques, s’ha de diferenciar entre el Bagà actual, situat dins la muralla i l’antic que estava fora i del qual, encara es conserven edificacions de gran valor històric i arquitectònic.

Així doncs, si veniu per la nostra vila, a banda de passejar pel seu conegut nucli antic medieval,  us recomanem endinsar-vos pels carrers de l’antic Bagà, d’aquell que quedava fora de la muralla i visitar edificacions amb molts segles d’història com: el mur del Raval, situat a la banda nord del carrer que contenia les terres dels patis dels edificis que formaven la banda occidental de la façana de migdia del carrer del Raval; Cal Salarich i Cal Baster, dos casals, segurament d’època moderna i reformats al segle XIX o a inicis del XX; Ca la Seta i Cal Carbassó, dues cases de caràcter tradicional i finalment, el portal de Cal Bocanegra amb un curiós emblema esculpit a la llinda de pedra.

Endinseu-vos en el passat històric més desconegut de Bagà amb la campanya la història a cada passa’.