Voleu conèixer a fons Bagà? Us proposem passar un dia en aquesta vila del Berguedà per descobrir aquells elements patrimonials més desconeguts, però amb un gran valor històric. Us animeu a conèixer-los? Us presentem la nostra proposta, inclosa a la campanya: ‘la història a cada passa’:

En primer lloc, us recomanem començar la vostra visita per l’emblemàtic Palau dels Pinós, tot i que es tracta d’un dels símbols més coneguts de Bagà; en aquesta ocasió, aprofitarem per destacar que a la seva planta noble, es conserven pintures murals romàntiques dels segles XVII, XVIII i XIX. És a dir, de l’última època, en què va estar habitat el Palau. Lògicament, ja que, us trobeu en aquest centre, és imprescindible completar la visita amb l’exposició permanent sobre el catarisme i l’època medieval, situada a la planta baixa, un autèntic recorregut històric per la vida d’alguns dels personatges que van formar part del corrent religiós dels Càtars o Bons Homes, entre els segles X-XIV i que al Berguedà van trobar un lloc de refugi. A més, en aquest recinte, també s’ubica l’Oficina de Turisme. Per tant, us podreu informar sobre tots els atractius turístics de Bagà.

Seguidament, una bona opció seria fer una ruta per carrers tan cèntrics com: el carrer Major, la plaça de la Verdura, el Pati del Forment fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. Com podreu observar, simplement passejant pel seu centre històric, descobrireu a cadascú dels seus racons, l’encant de l’Edat Mitjana. Especialment, destaca per la seva bellesa, la Plaça Galceran de Pinós o Plaça Porxada amb edificis de notable antiguitat i tot el conjunt medieval del voltant. No en va, Bagà és considerada la capital històrica de l’Alt Berguedà.

Assaborint les exquisideses de la cuina baganesa i de muntanya

A continuació, podeu prosseguir pel carrer del Raval, on us trobareu amb un ampli ventall de comerços i restaurants. En aquests darrers, podeu aprofitar per gaudir de la típica cuina catalana i de muntanya del Berguedà, tastant plats tan típics com l’escudella i carn d’olla, el blat de moro escairat o la sopa de brou de la caldera. Aquestes delícies i moltes altres les podreu assaborir a: Ca l’Amagat, ideal per tastar plats tradicionals amb tocs creatius; el Restaurant Niu Nou que compta amb el certificat Slow Food per la seva clara aposta per productes de proximitat, ecològics i de temporada; el Molí del Casó, on podreu tastar delicioses amanides, cremes de verdures, faves amb verduretes del seu hort ecològic o també, un bon salmó o tonyina; el Restaurant la Pineda amb les seves patates emmascarades, la vedella amb bolets, els peus de porc i la truita de riu com a especialitat de la casa i Cal Batista, amb la seva aposta pels productes de proximitat i de temporada, on gaudiràs de la cuina tradicional catalana.

Finalment, si voleu fer un àpat més ràpid, també podreu gaudir d’un ampli assortiment d’entrepans, tapes i plats combinats als diferents bars i restaurants d’aquesta vila com: a la Timba, al Bar l’Englantina, al Bar-Restaurant el Punt, al Bar Tropical, a l’Snack Bar Cal Ramon, a la Cafeteria Avenida (Ca l’Ovidi), al Bar-Restaurant La Baguetina, al Frankfurt Chaplin, al Bar el Caliu, a l’Snack Bar Cristall, al Bar Flor de Lis, al Bar el Centre, al Bar Porxada, entre molts altres.

Després d’agafar forces, us recomanem seguir el vostre itinerari pel centre de Bagà, on podreu acabar de gaudir del seu nucli històric. Totalment recomanable visitar joies arquitectòniques com l’Església de Sant Esteve, un edifici d’una gran bellesa i alhora, un exemple de l’art gòtic, acabat de construir l’any 1339; el Pont Pinós del riu Bastareny, també conegut com el pont de la vila. D’estil medieval i compost per dues arcades, es troba ben a prop a l’antic reciente enmmurellat. A banda de la famosa Torre de la Portella, també coneixereu altres tres menys conegudes que formaven part de  l’antiga muralla que voltava aquesta vila. Ens referim a la Torre Subirana o ‘torre alta’ que reforçava la part més alta de la vila i també el castell; la Torre de l’Homenatge amb un portal de mig punt que dóna accés al recinte des de la plaça de l’Especier i la Torre Vilella, paral·lela al torrent de Paller.

A la tarda, per concloure de la millor manera la vostra visita baganesa, res millor que fer una petita excursió fins a Paller de Dalt i de Baix. El primer és més conegut pel nom de Santuari de Paller. Es tracta d’un edifici històric de Bagà que va ser construït entre el 1747 i el 1748. L’antic santuari era conegut com la masia del Paller de Dalt, on encara, podeu trobar restes de l’església, ja esmentada l’any 1200 i que comptava amb molts devots. Aquesta depenia del monestir de Bagà i la primitiva església fou encara refeta el 1687. El 1747 es va iniciar la construcció de l’actual santuari, segons traça de Francesc Morató a l’indret del Paller de Baix, a dos quilòmetres de Bagà, en un paratge acollidor, tranquil i d’una serena bellesa, a prop de l’anomenada Font dels Banyadors -per això, també es coneix com Santa Maria dels Banyadors-, on era costum que els devots s’hi banyessin i que se n’emportessin aigua considerada miraculosa. Actualment, a Paller de Baix, trobareu una àrea de pícnic amb taules, bancs i fins i tot barbacoes. Ideal per gaudir, a la primera o a l’estiu, de dinars a l’aire lliure amb tota la família, ja que, es tracta d’un indret tranquil, on els nens poden jugar sense perill de cotxes.

Així doncs ja ho sabeu. En un sol dia, us proposem descobrir el vessant menys conegut de Bagà amb la campanya: la història a cada passa. No us ho podeu perdre!