Als afores de Bagà hi ha molts paratges de gran bellesa natural i d’un considerable valor històric i cultural. En aquesta ocasió, us proposem fer dos recorreguts -inclosos a la campanya ‘la història a cada passa’-, pels voltants de la nostra vila que us permetran gaudir de bells paisatges i alhora conèixer el seu passat històric.

En primer lloc, us recomanem fer una ruta ben emblemàtica: la Via Nicolau. Sabíeu que aquesta Via fou construïda a principis del segle XX, entre 1914 i 1916, per tal de transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà? El seu promotor fou Tomàs Nicolau i Prieto, propietari de la serradora de Berga, que en va tenir la concessió fins a mitjans dels anys 30. Posteriorment, va caure en desús i la infraestructura es va anar deteriorant. L’any 2009, el camí fou restaurat amb finalitats turístiques. Gràcies a aquesta restauració, avui en dia, podeu fer, a peu o en bicicleta, aquest interessant itinerari que recorre la vall del riu Bastareny, unint Sant Joan de l’Avellanet i el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. El gran atractiu de la ruta són els diversos túnels i ponts que hi ha, entre els quals, destaca la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de més de 35 m de longitud que segur que deixarà bocabadats als més petits de la família. També, us trobareu amb un bonic mirador a tota la vall del Bastareny, una vagoneta amb la seva càrrega que recorda l’ús que es feia d’aquesta antiga via, les agradables zones boscoses i la seva zona de pícnic; així com, l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet, datada de l’any 938, que es troba al costat d’aquesta àrea d’esbarjo.

Es tracta d’una excursió d’un total de 12 km (anada i tornada). El punt d’inici de la ruta és l’Ecomuseu de Sant Joan de l’Avellanet, des d’on seguireu -sempre en suau baixada- l’antic traçat ferroviari del Nicolau, que passa per Bagà i acaba a Guardiola de Berguedà. El camí està senyalitzat i no presenta cap dificultat. El desnivell és escàs i al llarg del recorregut anireu alternant trams de sender, pista de terra i pista asfaltada. En arribar a Guardiola de Berguedà pujareu per un caminet fins a arribar al monestir de Sant Llorenç, que ha estat restaurat i us recomanem visitar. Us endinsareu en un claustre històric, doncs, el seu origen cal situar-lo cap al segle VIII-IX en un assentament d’eremites del qual, n’han quedat testimonis. La primera notícia del lloc data del 898, en un document d’on es dedueix l’existència d’una comunitat regida per un abat. Durant el segle IX es troben altres donacions a favor del monestir, la casa comtal de la Cerdanya, per exemple, el va afavorir particularment. Un cop visitat, podeu fer el camí de tornada pel mateix itinerari, ara però, en lleugera pujada.

L’Hostalet, un dels racons més desconegut de Bagà

La segona ruta històrica que us proposem, també és sortint des de Bagà, però en direcció contraria a l’anterior. Al bell mig de l’antic camí ral que unia el Berguedà amb la Cerdanya a través del Coll de Pendís a la serra de Moixeró, us trobareu amb les restes del que fou l’Hostalet, pràcticament desconegudes per tothom. Es troben a l’esquerra del conegut camí dels Empedrats, que uneix les poblacions de Bagà i Bellver de Cerdanya. Tot i la proximitat d’un petit i concorregut veïnat, conegut precisament com l’Hostalet, on hi ha la famosa casa de colònies “La Salle Natura” (antic Cal Cerdanyola) i la popular Font Nostra, la manca d’indicacions sobre aquestes restes fa que passin desapercebudes pels excursionistes. També, al costat, us trobareu amb dues edificacions originàries del segle XVI. En aquest punt, si seguiu la pista forestal, en direcció a la font de l’Adou una visita totalment recomanable-, podreu veure les aigües del riu Bastareny, les restes de l’antic Molí del Forat, reconvertida en casa a finals del segle XIX.

Com podeu accedir? Podeu arribar en cotxe a dos minuts escassos de l’Hostalet. Des de Bagà cal agafar la pista asfaltada cap a Gisclareny. Una mica abans del Pont de Sant Joan, la deixareu per seguir les indicacions cap a la Salle Natura i la font de l’Adou. En un parell de quilòmetres arribareu a la Salle Natura, on trobareu espai per aparcar. Des d’allà, a peu, haureu de creuar el torrent del Forat (o torrent de Pendís) i agafar el camí en direcció al refugi de Sant Jordi. L’Hostalet és tot seguit a mà esquerra, a uns dos minuts. A partir d’aquí, us recomanem que seguiu els senyals blancs i grocs del PR C-125. Passareu un petit pont de pedra enmig del bosc, veureu els emblemàtics paratges del Bullidor de la Llet i els Empedrats, amb el curiós traçat de pedra, el seu engorjat i les seves espectaculars cascades. I si voleu continuar la vostra ruta, podreu seguir el camí que porta fins al refugi de Sant Jordi, on podreu dinar i fins i tot dormir. Des de l’Hostalet fins al refugi esteu a unes 2 hores amb una pujada constant. Però, val la pena per la bellesa dels salts d’aigua i els bonics boscos de pi roig.

Així doncs, amb la campanya ‘la història a cada passa’, descobrireu itineraris de gran bellesa natural al mateix temps que coneixeu el passat històric de Bagà.