Bagà és natura, bells paisatges, tranquil·litat, bona gastronomia… En aquesta ocasió, però, ens centrarem el seu vessant més històric i cultural. Per això, destacarem tres de les esglésies més emblemàtiques d’aquest municipi del Berguedà:

  • Sant Joan de l’Avellanet. Envoltada de bells paisatges naturals, aquesta petita església romànica està situada, entre Bagà i Gisclareny. De fet, es troba en el terreny d’acampada de Sant Joan, molt a prop d’on finalitza l’emblemàtica Via del Nicolau. Històricament, estava ubicada dins l’antic comtat de Cerdanya -concretament a la vall de Brocà-, i depenia religiosament de la diòcesi d’Urgell. La seva existència ja es troba esmentada l’any 983, en l’acta de consagració del monestir de Sant Llorenç prop de Bagà, al qual, fou vinculada com a donació. Referències més precises daten del S.XIII, en concret de l’any 1255, quan Ramon Guifré d’Enveig va vendre a Guillem Ramon de Faia  tota la vila d’Avellanet. Arquitectònicament, l’església consta d’una sola nau, amb volta de punt d’ametlla, rematada vers llevant per un absis semicircular. Una restauració moderna ha permès que aquesta església es mantingui en un bon estat de conservació. Així doncs, si voleu descobrir una ermita amb molta història, us recomanem visitar Sant Joan de l’Avellanet i gaudir del seu entorn natural. En aquest sentit, és molt recomanable fer l’excursió de Bagà a Sant Joan de l’Avellanet.

 

  • Sant Esteve. A principis del segle XIV, es va decidir construir un nou temple a la vila, dedicat a Sant Esteve. D’aquesta manera es van anar posant els fonaments d’aquesta església, un bell exemple de transició de l’art romànic al gòtic, que es va acabar de construir l’any 1339 al centre històric de Bagà. Es tracta d’un edifici de tres naus cobert amb volta de canó, apuntada al centre i voltes d’aresta a les naus laterals. Si la visiteu, segurament us sorprendrà la seva portalada gòtica, esculpida que és l’exemple més important d’aquest estil arquitectònic a la comarca. Un cop entreu al seu interior, podreu descobrir obres artístiques de diferents èpoques: una creu bizantina de plata, les restes de l’antic altar barroc i pintures murals neoclàssiques a la capella del Santíssim.

 

  • Santuari de Paller. La devoció a la Mare de Déu de Paller, patrona de Bagà, es remunta al segle XIII, temps en què ja existia un primer santuari, anomenat el Paller de Dalt, substituït per l’actual al segle XVIII. El temple i l’hostatgeria annexa formen un sol edifici cobert a dues aigües. L’església és d’estil neoclàssic i d’una sola nau coberta amb volta de mig punt. Al seu interior amaga els següents petits tresors: pintures murals del segle XVIII i XIX i el retaule d’estil barroc, presidit per la Mare de Déu de Paller, una de les marededéus trobades que hi ha arreu del país, i que compta amb una gran devoció per part dels baganesos/es. De fet, cada any, el primer diumenge de setembre se celebra l’aplec de la Mare de Déu de Paller. A més, és molt recomanable visitar-lo amb la família, ja que, disposa d’una gran àrea de pícnic i d’una zona àmplia i tranquil·la, on els nens poden jugar sense perill. D’altra banda, des d’aquesta zona, podreu iniciar una gran varietat d’excursions de gran bellesa natural, doncs es troba ubicada al cor del parc natural del Cadí-Moixeró i també esdevé un lloc de pas del popular sender del Camí dels Bons Homes.

 

Així doncs, us proposem descobrir Sant Joan de l’Avellanet, Sant Esteve i Santuari de Paller, tres esglésies de Bagà amb molt d’encant i molts segles d’història.